Algemene beschouwingen eerste termijn 13 juli 2023

woensdag 19 juli 2023 10:50

Geachte voorzitter, collega raadsleden, college, en aanwezigen,

In het woordenboek staat het volgende over het woord perspectief: Perspectief is een punt van waaruit iemand naar iets kijkt of waarneemt. 'Iets vanuit een bepaald perspectief zien' is een belangrijke uitdrukking. Wij hebben vanuit het perspectief van onze partij de nota met veel belangstelling gelezen en bestudeerd. Onze bijdrage was al bijna klaar maar toen kwam afgelopen vrijdag het bericht dat het kabinet was gevallen. En daarmee is de toekomst onzeker geworden en moeten we veel zaken vanuit een ander perspectief gaan beschouwen. De missie van onze partij is opkomen voor mensen en gezinnen in de knel, goed zorgen voor de schepping, waardevast en bouwen aan een politiek die dienstbaar wil zijn en gaat voor het goede samenleven. Vanuit die missie onze perspectief hebben we de nota gelezen. Wij willen 3 belangrijke zaken aan de orde stellen.

1. Wonen

In het voorjaar hebben we de woonvisie vastgesteld. In het bestuursakkoord van dit college staat dat wonen prioriteit nummer 1 is. 4000 woningen moeten er gebouwd worden in 2023-2027. Maar dit komt mondjesmaat van de grond?
Met nog maar nog 2.5 jaar te gaan is tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen is dit wel kort dag. Of je nu jong of oud bent, meer of wat minder te besteden hebt, iedereen heeft behoefte aan een thuis. Sterker, wonen is in ons land zelfs een sociaal grondrecht. Goed wonen is in onze gemeente voor velen kortom niet langer vanzelfsprekend. Het verschil tussen mensen die een woning bezitten en zij die een woning zoeken is veel te groot geworden. Dat is voor de ChristenUnie onacceptabel. Er moeten wissels worden omgezet in het woonbeleid, en de ChristenUnie is daartoe bereid. Wonen gaat namelijk over zoveel meer dan stenen stapelen. Wonen gaat over samenleven, over samenhang, over het zijn van een gemeenschap in een straat of buurt, in een wijk of dorp. Willen we op langere termijn weer een gezonde woningmarkt, dan zullen we nu moeten kiezen voor beter woningmarktbeleid. College laat zien wat je aan het doen bent. Bouw jongerenwoningen, schep de mogelijkheid tot het splitsen van woningen en wees duidelijk hoeveel % van de woningen bestemd moeten zijn voor asielzoekers of statushouders. Toen aan onze inwoners dat de woningbouw op gang gaat komen. Want dan bied je de inwoner perspectief.

2. Duurzaamheid en Klimaat

Voor de ChristenUnie is ecologische en sociale rechtvaardigheid de norm voor het beleid. In onze huidige manier van consumeren en produceren is rechtvaardigheid helaas ver te zoeken. Wij zijn zo ongeveer de eerste generatie die de gevolgen van klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit kan zien en misschien wel de laatste die er nog iets aan kan doen om de schade te beperken. In de perspectiefnota worden grote ambities genoemd. Maar worden deze ambities waargemaakt. Hoe staat het bijvoorbeeld met het onderzoek van ETP terrein. Want de klachten over geur en stank overlast blijven komen.
Er is veel behoefte aan energie. Kunnen bedrijven van Midden Drenthe op het netwerk? Is er voldoende ruimte en is het veilig? Want overbelasting zorg voor veel schade. College maak een plan en schep duidelijkheid voor bestaande en nieuwe bedrijven.
Er wordt veel geïnvesteerd in de dorpshuizen. En dat is waardevol. Daar pleiten we altijd voor. Als er veel gebruik gemaakt wordt van de dorpshuizen is het werken aan verduurzamingen en samenwerking een belangrijk punt. College kijk naar een brede aanpak. Kijk naar een zo breed mogelijke samenwerking, maar zorg er ook voor dat dit de voortgang niet belemmerd. We dienen ook een motie in over dorpshuizen.

3. Sociaal Domein

Door de val van het kabinet is de perspectief voor statushouders ook op losse schroeven komen te staan. Welke verplichtingen hebben wij als gemeente en op welke vergoedingen mogen we rekenen vanuit het rijk?
Welzijnswerk, statushouders vluchtelingenwerk, jeugdwerk plegen een enorme aanslag plegen op capaciteit als op financiën. Maar wanneer je steeds verkondigt dat wij een sociale gemeente willen zijn kan dit ook niet anders.
Ook in onze gemeente leven mensen in armoede, armoede is meer dan een tekort aan geld. Het is een complex probleem, waarbij stress en isolement, verslaving en gedragsstoornissen oorzaak óf gevolg zijn. Wij vinden dat niemand aan zijn of haar lot mag worden overgelaten. Belangrijk is om al in bij beginnende problemen hulp te bieden en de problemen vanuit verschillende kanten aan te pakken.
Een deel van huishoudens die recht hebben op een (aanvullende) bijstandsuitkering maakt daar geen gebruik van. Het opsporen van deze niet- gebruikers moet hoog op de agenda komen te staan. Inloopvoorzieningen waar mensen terecht kunnen met hun vragen moeten worden uitgebreid en laagdrempelig blijven. Denk hierbij aan scholen of dorpshuizen.

Tot slot willen wij de fysieke leefomgeving onder de aandacht brengen.
Wijken, bruggen en wegen hebben specifieke eisen en wensen. Veel geld is hiermee gemoeid. Er zijn veel wensen maar we kunnen niet alles en er moeten duidelijke keuzes worden gemaakt.
En dan de Esweg. In de vorige perspectief nota werd hier al melding van gemaakt. Gevraagd werd om duidelijke keuzes. Nu een jaar verder is er nog geen enkele voortgang te bespeuren behoudens een paar kleine reparaties aan de weg. Wij dringen er op aan om toch op korte termijn keuzes te maken. Wij ontvangen veel klachten over de Esweg. Wees duidelijk, geef onze inwoners perspectief.
De ozb laat een stijging zien over de komende jaren Voor 2024 is dit 3.2% terwijl er 2.2% was afgesproken.
De jaarstukken die vorige week bespraken hadden een overschot. In deze onzekere tijden moeten de inwoners niet te maken krijgen met een toename van de OZB naast hogere energiekosten en wellicht ook nog een verhoging van de afvalstoffenheffing of rioolheffing.

Voorzitter ik begon mijn bijdrage met de verklaring van het woord perspectief en het delen van onze missie. Vanuit het perspectief dat wij omzien naar de ander en willen zorgen voor een samenleving in Midden-Drenthe die tot bloei kan komen wil ik iedereen in dit huis daarvoor danken.

Wij wensen het College veel wijsheid en Gods zegen bij het uitvoeren van de plannen.

« Terug

Reacties op 'Algemene beschouwingen eerste termijn 13 juli 2023'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.